Na Žabljaku održano treće kolo prvenstva Crne Gore u jahanju

Događaji Manifestacije

Žabljak je, nakon Plantaža odnosno Ćemovskog polja i Velike plaže kod Ulcinja, gdje se jahalo na 30 kilometara, po prvi put bio domaćin ove manifestacije.

Uz učešće sedam grla sa jahačima iz Konjičkih klubova „Montenegro“ iz Podgorice i „Vihora“ sa Žabljak, juče je na Žabljaku održano treće kolo prvenstva Crne Gore u daljinskom jahanju na 40 kilometara.

Manifestacija je takmičarskog tipa i cilj je što brže proći sve kontrolne tačke na stazi. Veterinarski pregled nakon pola trke utvrđuje puls konja koji mora biti u granicama utvrđenim pravilima koja je propisala međunarodna asocijacija za konjički sport. Provjerava se zdravstveno stanje grla i u drugim segmentima i tek tada, nakon propisane 20 minutne pauze, po odobrenju veterinarske komisije to grlo nastavlja trku. To podrazumijeva da jahač mora dobro znati kvalitet svog konja, dobro isplanirati trku odnosno optimalnu brzinu kretanja grla. Sve to sa opštim sportskim ciljem, da pobijedi.

Nakon 20 kilometara trke po zaravnima Jezerske površi, prema pravilima obavljen je veterinarski pregled grla, nakon čega su sva grla i jahači koji su startovali obišli i drugi krug.
Pobjedničko grlo je „Vihor“ iz istoimenog Kluba sa Žabljaka u čijem je sedlu bio Žarko Ostojić. Iza njega grlo „Vento“ iz Konjičkog kluba „Montenegro“ iz Podgorice, u čijem se sedlu nalazila dama, Jann Rohlaender. „Bronza“ je pripala grlu „Agbaar“ i jahaču Ištvanu Almašiju iz KK „Montenegro“.
Organizator takmičenja bio je Sportski konjički savez Crne Gore, iz kojeg su naglasili da će u skorije vrijeme Crna Gora biti i domaćin međunarodnih konjičkih trka.

Izvor: Turistička Organizacija Opštine Žabljak