Obilazak Kanjona Tare

Letnji sadržaji

Tara je reka u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Nastaje od dve rečice Opasanice i Veruše ispod planine Komovi. Poslednjih 40km toka reke Tare se nalazi u Bosni i Hercegovini a na nekoliko mesta čini i granicu izmedju dve države. U Šćepan polju, zajedno sa rekom Pivom sačinjava reku Drinu. Poznata je kao „Suza Evrope“. U gornjem toku voda iz reke se može slobodno piti. Kanjon reke Tare je dubok 1333 m što ga čini najdubljim u Evropi, a drugim u svetu, posle kanjona reke Kolorado. Sama Tara je dugačka 146,4 km, sa prosečnim padom 4,5 m/km, sa površinom sliva 1853 km².  Veći deo reke Tare (uključujući njen kanjon) je pod UNESKO-vom zaštitom kao deo Nacionalnog parka Durmitor. Ova reka je idealna za splavarenje, rafting i ribolov (posebno u delu kraj Kolašina gde je idealna za mušičarenje). Najatraktivniji deo za splavarenje, rafting je poslednjih 25km reke i kanjona Tare.

Vekovima je ova „Suza Evrope“ dubila ovo umetnicko delo neprocenjive vrednosti, stvarajuci tako brojne tesnace i ponore koji oduzimaju dah. Slapovi i pojedini mirni delovi reke Tare, ostavljaju utisak bajkovitih predela. Obale reke su obrasle bujnom vegetacijom, a posebno se izdvajaju šume crnog bora čija su stabla stara i do 400 godina. Ova neukrotiva rjeka, izaziva turiste avanturističkog duha da joj se prepuste i provedu nezaboravne trenutke splavareći njenim nemirnim tokom. Reka Tara i kanjon Tare proglačeni su Svetskom kulturnom baštinom.

Splavarenje Tarom (Izvor: www.destination-montenegro.com)

Najvećim i jednim od najlepših kanjona Evrope, kanjonom Tare, možete uživati spuštajući se njegovom divljom lepoticom koja u svakom kutku krije prizore za koje obavezno uz sebe morate imati foto aparat.

Ovaj jedinstveni osećaj možete doživeti u arhaičnim drvenim splavovima ili iz udobnosti gumenih čamaca. I u jednom i u drugom slučaju doživljaj će biti neponovljiv. Splavarenje počinje sa Splavišta odakle krećete u avanturu dugu oko 100 km, najlepšim i najuzbudljivijim predelima kanjona. Već na samom početku Tara će vas očarati vodopadima Ljutice, proćićete ispod monumentalnog mosta na Tari čija visina iznosi 165 m, a zatim će vas dočekati stari rimski prolaz – Lever Tara. Funjićki bukovi i Bijele ploće podsetiće vas kako mirna i do tog časa umiljata Tara postaje prava divlja lepotica. Misovo vrelo je najdublji deo kanjona i iznosi 1100 m. Ono što vas dalje čeka je vrh Ćurevac ( 1650m ) koji se uzdiže iznad Tare kao njen večiti čuvar i jedan od najlepših vidikovaca Durmitora, zatim vodopadi reke Drage i Radovan luka. Kanjon Sušice, Tepački bukovi, Brstanovićki bukovi i Bailovica sige su nezaboravne slike ovog putovanja.

Slapovi i brzaci koji vas ostavljaju bez daha i vodopadi koji zaustavljaju vreme Taru ce zauvek urezati u vaše srce da bi joj se iznova vratili. Splavarenje ćete završiti kod Scepan polja uz ručak ili večeru pored reke sa doživljajem koji ćete jedva čekati da ponovite..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.