Ledena pećina

Doline i pećine Pećine Priroda

Na vrhu Obla glava jednom od mnogih vrhova Durmitora nalazi se Ledena pećina na 2160 mnv. Od ulaza strma ravan dužine 40 m većim delom pokrivena večitim snegom dopire do ledom okovanog pećinskog dna. Silazak se vrši ukopavanjem stopala ili uz pomoć užeta. U dnu pećine su iznikli brojni ledeni stubovi različitih dimenzija i oblika neverovatna igra prirode od sićusnih do nekoliko metara visokih.

Vrh koji podseća na ljudsku glavu, od naroda nazvan Obla Glava, u svojoj senci krije još jedno od maštovitih čuda prirode Crne Gore.

Durmitor je lep u svako godišnje doba, a ledena pećina u kojoj zima nikad ne prestaje, a ledeni stalaktiti i stalagmiti tokom cele godine izazivaju divljenje svih onih koji stupe u ovo ledeno carstvo. Dvorana dugačka 40 i široka 20 metara, svojim ledenim dahom rashladiće posetioce i u sred jula, a čista, ledena voda koja kaplje sa svodova, formirajući ledene figure visine čoveka, dobra je prilika za osveženje i razlog da se dopune zalihe vode planinara.

Ovaj prirodni fenomen je nezaobilazno stajalište svakom ko želi da istraži i upozna tajne jedne od najlepših planina Crne Gore, mesto u kojem ćete se, na momenat, osetiti van vremena i prostora, okruženi lepotom Durmitora i Ledene Pećine.