Durmitorski skorup šesti zaštićeni proizvod u Crnoj Gori

Aktuelno Događaji Zanimljivosti

Durmitorski skorup šesti je zaštićeni proizvod u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Nakon sprovedene procedure, ovaj proizvod je na nacionalnom nivou zaštićen oznakom porijekla.

Koristi od sertifikacije ove oznake kvaliteta imaće proizvođači skorupa sa teritorije opština Žabljak, Plužine i Šavnik, okupljeni u NVO „Udruženje proizvođača durmitorskog skorupa“.

Udruženje proizvođača je prije par godina pokrenulo proces zaštite oznakom porijekla. Za dobijanje ove oznake sve faze proizvodnje, od sirovine do prerade, moraju se odvijati na određenom geografskom području.

U specifikaciji proizvoda, dokumentu koji sadrži sve potrebne elemente kojima se potvrđuje specifičnost proizvoda, navedeno je da se Durmitorski skorup proizvodi po tradicionalnoj tehnologiji i predstavlja neizostavan segment istorije i kulture cijelog durmitorskog područja.

Definisano geografsko područje na kome se uzgaja stoka i proizvodi Durmitorski skorup je područje opština Žabljak, Plužine i Šavnik. Zbog specifičnih klimatskih uslova i bogatstva i jedinstvenosti biljnih vrsta to utiče na kvalitet i senzorne osobine sirovog mlijeka i skorupa sa tog područja.

Durmitorski skorup je specifičnog izgleda, ukusa i mirisa i spada u pikantne namirnice visoke nutritivne i energetske vrijednosti. Tokom zrenja skorupa usljed aktivnosti karakteristične mikroflore dolazi do niza složenih fizičkih i hemijskih promjena kroz koje se formira tipična struktura i aroma skorupa. Korišćenje mješine za zrenje skorupa daje posebnu karakteristiku ovom proizvodu.

Durmitorski skorup i do sada je bio izuzetno cijenjen kod potrošača, a zaštitom ovaj autohtoni crnogorski proizvod dobiće nove mogućnosti za uspješniji plasman sve većem broju turista koji posjećuju durmitorski kraj, turističke centre sjevernog regiona.

Osim Durmitorskog skorupa Crna Gora je zaštitila još pet proizvoda Njeguški pršut, Pljevaljski sir, Crnogorski goveđi pršut, Crnogorsku stelju i Crnogorsku pršutu. Takođe, uskoro se očekuje i završetak procedure za zaštitu kolašinskog lisnatog sira.

Izvor: TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE ŽABLJAK