Kulturno istorijsko nasleđe

Kultura

Kulturnu baštinu NP Durmitor čine brojna arheološka nalazišta – tumuli i nekropole sa stećcima, utvrđenja, srednjevekovni manastiri, seoske crkve, istorijski spomenici, kao i narodno graditeljstvo-etnografski fond. Durmitor je izuzetno bogat i kulturno-istorijskim spomenicima. U Kanjonu Tare najpoznatiji su: manastir sv. Đorđija u Dobrilovini sagradjen u XVI veku, manastir Sv. Arhanđela Mihaila u Kanjonu Tare (XV vek), manastir Dovolja sa crkvom Uspenja Bogorodice u selu Premćani (XVI vek). Na širem području Durmitora i Tare takođe srećemo veoma značajne spomenike kulture, kao što su: Manastir Podmalinsko sa crkvom sv. Arhanđela Mihaila (XV-XVI vek), crkva sv. Arhanđela Mihaila u selu Petnjica (XVIII-XIX vek), Kula Novice Cerovića u selu Tušina (XIX vijek), Manastir sv. Trojica (podignut 1537); Manastir Piva (1573 i ostaci crkve sv. Stefana (Šćepanica) na Šćepan Polju (XV vijek)

Durmitorski nacionalni park obiluje značajnim brojem spomenika kulture od antičkog perioda do najnovijeg doba. Najkarakterističniji su srednjevekovni spomenici: razvaline gradova i utvrđenja, mostovi i karaule, nekropole sa stećcima i manastirski kompleksi u dolini reke Tare.

Tumuli-ilirske kamene gomile kod sela Međužvalje, u blizini ostataka grada Pirlitora, udaljene 12 km. , u pravcu Pljevalja.Dostupno terenskim vozilima.
Steći – bogumilski nadgrobni spomenici kod Vražijeg jezera , udaljen 15 km. Prema Šavniku.
Pirlitor – ostatci srednjovjekovnog utvrđenja u kanjonu rijeke Tare.po predanju dvorac vojvode Momčila , udaljen 16km.Dostupan terenskim vozilima.
Veliki most na Đurđevića Tari – udaljen 24 km. U pravcu Pljevalja.
Kula vojvode Novice Cerovića – u Tušini
Manastir sv. Đorđe – u gornjoj Dobrilovini u kanjonu rijeke Tare, kod zaštićenog prašumškog kompleksa crnog bora Crna Poda udaljen 40 km.
Manastir arhangel Mihailo – kod mosta na Đurđevića Tari, udaljen 30 km.
Saborna crkva sv.Preobraženja -u Žabljaku iz 1862 godine.
Crkva sv.Đorđa – u blizini Pirlitora
Crkva sv.Petke – u blizini sela Tepca, udaljena 22 km.
Crkva sv.Đorđa – selo Krs-Šaranci , udaljena 21 km.
Crkva sv.Nikole – u selu Novakovići , udaljena 18 km.
Crkva sv. Spasa -u selu Mala Crna Gora , udaljena 35 km.
Spomenik na Mljetičku – obilježje pogibije Smajil age Čengića.
Spomenik žrtvama fašižma na Žabljaku – na spomeniku su urezana imena 14752 osobe koje su izgubile život tokom drugog svjetskog rata
Spomen obilježje – na obali Crnog jezera i pećina gdje je boravio Vrhovni Štab i Tito 1943 god.

Kao primere etnološke baštine, važno je pomenuti tipove seoskih kuća, tzv. “savardake“ i vodenice rasejane po katunima i durmitorskim potocima.
Sva raskoš prirodnih lepota, ambijentalnih i kulturnih vrednosti Durmitora i reke Tare, preovladala je da se NP “Durmitor“ uvrsti u spisak Svetske kulturne i prirodne baštine, odlukom Međunarodnog komiteta za Svetsku kulturnu i prirodnu baštinu, u Parizu 1980. godine, dok je reka Tara i njena kanjonska dolina, UNESCO-vim programom “Čovek i biosfera“ 1977.godine uvrštena u svetske ekološke rezerve biosfere.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.