Klima

Priroda

Klima je umereno-kontinentalna; subplaninska i planinska. Odlikuju je duge i hladne zime, relativno kratka i sveža leta. Prelazni period između godišnjih doba ja slabije izražen, a jeseni su nešto toplije od proleća. Prosečna godišnja količina padavina se kreće od 1.250 do 2.000 mm.

Klima Durmitora je različita u pojedinim njegovim delovima. Jezerska i Pivska površ dobijaju godišnje oko 1500 mm padavina i to mahom u vidu snega. Izvora ima dosta ali su male izdašnosti. Stalni rečni tokovi su Piva, Tara, Komarnica, Bukovica i Mlinski potok. Posebna odlika Durmitora su njegova jezera, poznata u narodu kao gorske oči. Najveće je Crno jezero, zatim Zmijinje, Malo, Veliko Škrčko, Malo Škrčko, Pošćensko, Modro, Valovito, Vražje, Riblje. Crno jezero je svojevrsna birfukacija, jer daje vodu i Tari i Pivi.

Kao što rekosmo, znatan deo padavina na Durmitoru izluči se u vidu snega. Po visini snežnog pokrivača i njegovom trajanju Durmitor je među prvim planinama u Crnoj Gori.  U najvišim delovima planine prvi sneg se javlja krajem septembra, a poslednji početkom juna. Na površima prvi sneg pada sredinom oktobra i održava se do početka maja. Najviši delovi Durmitora su pod snegom oko 200 dana godišnje, a površi 120 dana.

Debljina snežnog pokrivača u najvišim delovima planine je oko 200 cm, a na površima 110 cm.
Relativno kasno otapanje snega utiče na kasniju pojavu maksimalnih vodostaja na jezerima koja se hrane snežnicom sa širokih durmitorskih prostranstava. Sneg je od značaja i za termički režim jezerske vode, jer snežnica ponire i kao podzemna voda dospeva u neka jezera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.