Obilazak Kanjona Pive

Letnji sadržaji

<

p style=“text-align: justify;“>izvor: vijesti.me i www.viabalkans.com

Kanjon Pive je dugačak 33 km, dubok do 1200 m. Piva je jedna od najlepših, najimpresivnijih i najspektakularnijih reka u Crnoj Gori. Piva teče kroz zapadni deo zemlje pronalazeći svoj put kroz visoke planine. Između njih reka Piva usadila je veoma impresivan kanjon, koji je više od 1000m dubok. Piva čini zapadnu granicu šireg Nacionalnog parka Durmitor, koji obuhvata Pivsku Planinu na istočnoj strani reke. Piva uzima vodu iz reke Komarnice na jugu, koja je jedna od najlepših reka Durmitora. Na zapadnoj strani reke možete primetiti vrhove planina Golija (1942m), Bioč (2397 m) i Maglić (2388 m). Od svog izvora Sinjac, Piva teče 33km ka severu do Šćepan Polja, gde se njene vode sreću sa Tarom. Na tom jedinstvenom i prelepom mestu reke Piva i Tare formiraju Drinu.

U periodu od 1967. Do 1975. Velika, visoka brana od 220m je napravljena 10km uzvodno od Šćepan Polja. Time je 180m duboko Pivsko jezero rođeno. Jezero se prostire čak u delu kanjona Komarnice.

Pivski manastir je premeštena sa izvora Pive na višu lokaciju.Pivski Manastir datira iz 1573. i ima 1260 kvadratnih metara veoma vrednih freski, koje su oslikane tokom 1604. i 1605. Posvećen je „Uspenije majke Božije“.

Deo puta prema Šćepan Polju, granici između Crne Gore i Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) prolazi kroz kanjon Pive, duž Pivskog jezera. Nakon toga, iza brane, put se nastavlja kroz ostatak kanjona, koji izgleda onako kako je prvobitno izgledao čitav predeo pre izgradnje brane.

Taj prirodni deo kanjona je najspektakularniji deo kanjona Pive gde kristalno bistre vode zelenih i plavih nijansi Pive teku duboko ispod fantastičnog puta dok litice zadivljuju lepotom kad se pogleda naviše. Kanjon Pive nadaleko je poznat po prirodnoj lepoti, i privlači brojne ekstremne turiste iz celog sveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.