Oči i ogledala ljepote

Jezera

PRENESENO IZ NOVINA: VIJESTI – CRNE GORE

Ma koliko pridjeva upotrijebili opisujući ih, onaj koji nije imao priliku da uživa u njihovoj ljepoti, teško bi, mogao osjetiti radost koju pruža pogled na neko od njih

Trnovačko jezero (Foto: Igor Stojović)

Od mnoštva prirodnih ljepota kojima Crna Gora obiluje, posebno mjesto zauzimaju jezera. „Vijesti“ su pokušale napraviti selekciju i odabrati ona koja se ljepotom izdvajaju, ali gotovo svako zaslužuje da se nađe u naših Top 10 i bilo bi nepravedno izdvajati ih.

Ma koliko pridjeva upotrijebili opisujući ih, čitalac koji nije imao priliku da uživa u njihovoj ljepoti, koji nikada nije vidio kako se u Trnovačkom, Škrčkom, Hridskom, Crnom, Bukumirskom ili Kapetanovom jezeru oslikava mjesec, kako jutarnja magla oslobađa pogled ka vodi, ili se u tim bistrim vodama preslikava čitavo nebo, teško bi, makar djelimično mogao osjetiti radost koju pruža pogled na neko od njih.

Trnovačko jezero
Impresivnog izgleda, smaragno zelene boje u obliku srca, jedan je od najljepših dragulja netaknute prirode.

155441

Foto: Igor Stojović

Nalazi se u podnožju Maglića, na 1.517 metara nadmorske visine i okruženo je šumom, visokim liticama i planinama iznad 2.000 metara, Maglić, Bioč, Volujak, Vlasulja, Trnovački Durmitor.

 

155442

Foto: Igor Stojović

Do Trnovačkog jezera, koje se uz Crno jezero smatra jednim od najljepših u Crnoj Gori ne može se doći prevoznim sredstvom. U njegovoj ljepoti uživaju samo istinski zaljubljenici prirodnih ljepota.

Crno jezero

Najveće i najpoznatije od 18 ledničkih jezera na Durmitoru, koje nazivaju “gorske oči”. Smješteno je na 1.416 metara nadmorske visine u podnožju Međeda i sastoji se od Malog i Velikog jezera koja su međusobno povezana vodenim tokom.

 

155443

Foto: Igor Stojović

Dio je Nacionalnog parka “Durmitor” koji je pod zaštitom UNESCO-a. Ime je dobilo po crnogoričnoj šumi koja se ogleda u njemu.

 

155444

Foto: Igor Stojović

Po legendi, stvorio ga je Sveti Sava, da kazni neposlušne kaluđere, koji se nijesu pridržavali crkvenih kanona.

Hridsko jezero

“Jezero sreće”, nalazi se u dijelu Prokletija, ispod strmog Hridskig krša između Velikog i Malog hrida, po kojima je i dobilo ime. “Sakriveno” je na najvišoj nadmorskoj visini, 1970 metara, od svih crnogorskih jezero.

 

155445

Foto: Igor Stojović

Voda jezera je izuzetno bistra, a njegova boja varira od plave do zelene u zavisnosti od toga da li se u njemu oslikavaju nebo ili četinari koji da okružuju.

Zahvaljujući njegovoj bistrini na pojedniom djelovima vidi se crvenkasto dno. Neopisiva ljepota “jezera sreće” bila je inspiracija mnogim legendama. Po jednoj stvorili su ga Bogovi da bi se u njemu, daleko od ljudskih očiju, kupale vile.

 

155446

Foto: Igor Stojović

Mnogi vjeruju da kupanje u njegovoj vodi donosi sreću u zdravlju i braku, a neki da će im bacanje vrijednog nakita – prstenja, burmi, narukvica, lančića, donijeti sreću u onome što pomisle prilikom ubacivanja nakita u vodu. Potpuno opravdano, zbog svoje mistične ljepote i ono slovi za jedno od najljepših u Crnoj Gori.

Škrčka jezera

Uklopljena u rijetko lijepu okolinu, predstavljaju radost za ljubitelje prirodnih ljepota. Smještena su ispod najvećeg durmitorskog vrha, Bobotovog kuka.

 

155447

Foto: Igor Stojović

Zbog smaragdne boje njihove vode i izuzetno atraktivnog prirodnog okruženja, smatra se da onaj ko ne “upozna” Škrčka jezera, ne može reći da poznaje ljepote Crne Gore.

 

155448

Foto: Jelena Jovanović

Veliko jezero je na 1.686, a Malo na 1.711 metara nadmorske visine. Predio Škrke smatra se srcem Durmitora.

Ursulovačko jezero

Najviše, najnepristupačnije ali i najljepše jezero na Bjelasici, smješteno je na 1.895 metara nadmorske visine. Glečerskog je porijekla.

 

155459

Foto: Igor Stojović

U njegovoj blizini su dva potoka od kojih dobija vodu. Okruženo je livadama i četinarima, a do njega je najlakše doći stazom koja vodi sa najvišeg vrha Bjelasice.

Sušičko jezero

Periodično durmitorsko jezero. Nalazi se u pravcu sela Nedajno, u mjestu proširenja Sušičkog kanjona na nadmorskoj visini od 1.140 metara. “ovo jezero je predstavnik periodičnih jezera Durmitora.

 

155452

Foto: Vanja Žugić

”Hrani” se vodom rijeke Sušice koja nastaje od vrela, samo u vrijeme vlažnih, proljećnih mjeseci, kada je i samo jezero vidljivo. Do jezera se može doći iz Žabljaka, kolskim putem za Trsu.

Od ovog puta odvaja staza za Škrčka jezera, a zatim preko Dolova i Skakala stiže do jezera. Na jezero se može doći i preko sela Bosače i Velikog Štulca.

Rikavačko jezero

Nalazi se na mjestu gdje se vijenac Kučkih planina odvaja od planinskog masiva Prokletija, ispod veličanstvenog vrha Vila, visokog 2.093 metra.

 

155453

Foto: Igor Stojović

Visina na kojoj je ovaj biser prirode je 1.313 metara. Napaja se od kiša, topljenjem snijega i povremeno od potoka Rikavac.

Kapetanovo jezero

Smješteno u podnožju Moračkih planina, na 1.678 metara nadmorske visine, dobilo je ime po Kapetanu Mušoviću. Bistrom, zelenom bojom u kojoj se ogledaju stijene i vrhovi koji ga okružuju, mami uzdahe posjetilaca.

 

155454

Foto: Igor Stojović

Do njega se iz pravca Nikšića stiže preko rudnika “Zagrad”, Luka Bojovića, Bara Bojovića i Nikšinog kiljana.

 

155455

Foto: Igor Stojović

Vožnja traje nekih sat i petnaest minuta. Iz pravca Kolašina, pješačkim stazama koje kreću iz Veljeg dubokog do njega mogu stići samo najizdržljiviji.

Zabojsko jezero

Sakriveno u srcu guste četinarske i bukove šume, smješteno na nadmorskoj visini od 1.477 metara, iznad kanjona Tare i ispod masiva Divjak, ovo jezero obogaćuje ljepotu Sinjajevine.

 

155456

Dobilo je ime po istoimenom katunu. Pod zaštitom je Nacionalnog parka “Durmitor”, kome i pripada. Zabojsko je jedno od najdubljih jezera u Crnoj Gori, vodu dobija od nekolio izvora i otapanjem snijega.

Na Jelinoj gori počela je čuvati ovce za kaluđere, ali je bog kaznio zbog zlodjela tako što je jakim vjetrom podigao svu vodu iz jezera i sručio je na nju i Jelinu goruGusta šuma kojom je okruženo ogleda se u bistroj, zelenoj vodi, a od tog pogleda zastaje dah. Kao za većinu crnogorskih jezera i za ovo postoji legenda po kojoj je ono ranije bilo na desnoj obali Tare, na planini Zaboj.

Legenda kaže da je neudata čobanica koja je na tom jezeru napajala stoku, ostala trudna. Da bi prikrila sramotu, tek rođeno dijete udavila je u vodi jezera i pobjegla u manastir Dobrilovina.

Na Jelinoj gori počela je čuvati ovce za kaluđere, ali je bog kaznio zbog zlodjela tako što je jakim vjetrom podigao svu vodu iz jezera i sručio je na nju i Jelinu goru. Tako se jezero premjestilo sa Zaboja na lijevu obalu Tare, ali mu je ostalo ime, a na mjestu nekadašenjeg jezera sada je velika livada.

Bukumirsko jezero

Najpoznatiji simbol Kučkih planina – planinskog vijenca Žijova. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.448 metara, između vrhova Torač, Velji vrh i Gozd. Napaja se kišnicom, otapanjem snijega sa planinskih vrhova i povremeno sa izvora Ivanović katuna.

 

Foto: Jelena Jovanović

Impresivna panorama Bukumirskog jezera, iznad koga gordo stoje vrhovi Pasjak, Štitan, Velji vrh i Surdup smatra se jednim od najljepših planinskih pejzaža Crne Gore.

Kao što je i napisano na početku nepravedno je bilo odvajati ih od bajkovitih jezera koja krase Crnu Goru, ali prostor je ograničen.Nekad se teško svega i sjetiti, a nekad samo nijanse prevagnu u odabiru, a ukusi različiti.

 

155459

Foto: Jelena Jovanović

Ipak ništa manje nisu lijepa Modro, Šasko, Zminje, Riblje, Svrablje, Plavsko, Skadarsko, Manito, Pešića,Slano, Vražje i mnoga druga jezera koja nas okružuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.