Durmitorski prsten i ostale ture

Letnji sadržaji

Durmitorski prsten – kružni prsten oko Durmitora, 56 km po tarsko—pivskoj visoravni, obroncima planinskih viseva, preko visokih planinskih prevoja ( Sedlo, Prijepsa,Štuoc ),presijecajući kanjon Sušice i drugim detaljima ovog izuzetnog puta, iznenadjuje svakog učesnika serijom planinskih i kanjonskih panorama kao i idiličnim prizorima netaknutog stočarskog pejzaža i življenja.Nezaboravan doživljaj za ljubitelje prirode.

Kanjon rijeke Tare – izuzetna prirodna atrakcija duzine 68 km. , sa preko 50 bukova , prosječne dubine 1000m ( najveća dubina 1300 m ) .Polazišne tačke za splavarenje i rafting. Splavarište ( šljivansko ) , 2 km. Prije mosta na Tari u pravcu Mojkovca.

Radovan Luka – Do Radovan luke stiže se, tako što se ide nizvodno oko 23 km od Splavšta. Radovan luka je dostupna terenskom voziljma preko Ćurevca

Planina Sinjajevina – Kružni obilazak terenskim vozilom,veliki broj stočarskih katuna, idilična sela, crkvi jezera, i nepreglednih pašnjaka.

Manastir Dobrilovina — Srednjovjekovni manastir u selu Donja Dobrilovina, u kanjonju Tare, na oko 40km puta od Žabljaka ka Mojkovcu

Crna poda – Predstavlja prašumu crnog bora koji je visok i preko 50 m. Crna poda se nalazi na oko 45 km na putu Zabljak – Mojkovac.

Kanjon Nevidio – Kanjon se nalazi u dolini reke Komarnice, a dužina mu je oko 3,5 km. Kanjon Nevidio se nalazi na 50 km od Žabljaka u pravcu Šavnika.

Pivski Manastir – U blizini Plužina. Prvobitno se nalazio pored izvorišta rijeke Pive.Podigao ga je patrijarh Savatije Sokolović 1573-1586. god na mjestu pređašnje crkve.Unutrašnji zidovi, površine 1200 m2 , prekriveni su vrijednim freskama iz prve polovine XVII vijeka.U oltaru se nalazi velika freska Bogorodice, koja obuhvata cijeli svod.Po izgradnji hidrocentrale Mratinje, manastir je preseljen stotinak metara iznad njegovog prvobitnog položaja.

Zabojsko jezero – je jedno od predivnih Durmitorskih je zera, a do njega se stiže prilično lošim strmim makadamskim putem iz sela Donja Dobrilovina ka Sinjajevini.

Brštanovica — Ovo je poslednji kamp u kanjonu reke Tare. Do njega se jedino može stići terenskim vozilima iz Šćepan polja, a sa drugih pozicija je nemoguće stići.

Šćepan polje – na ušću Pive u Taru gdje čine Drinu.Pored srednjovjekovnog grada Soko, u neposrednoj blizini se nalazi stara crkva iz doba Herceg Šćepana.

Manastir Ostrog — nalazi se na putu Danilovgrad –nikšić ispod istoimenog brda na nadmorskoj visini 900m.Osnovao ga je i posljednje godine zivota u njemu proveo Vasilije Jovanović, poznatiji kao Sv. Vasilije Ostroški.Sv. Vasilije je posao tragom isposnika i pustinjaka Isaija i tako pronašao pećinugdje se Isaija molio.U toj pećini se nalazi Gornja crkva posvećena Sv. Krstu.Gornji manastir čine crkvica Sv. Krsta, izgrađena 1665 godine i Sv. Vavedenija, čiji se postanak ne može tačno utvrditi, a za koju predanje kaže da su je osnovali isposnici koji su živjeli prije Sv. Vasilija.Donji manastir koji je podignut 1820. godine čine crkva Sv. Troice.Manastir je danas svojevrsno svetilište i mjesto hodočašća brojnih vjernika.

Manastir Morača – Nalazi se u kanjonu rijeke Morače na magistralnom putu Podgorica –Kolašin.Podignut je sredinom XIII vijeka.slikarstvo ovog manastira je neponovljive ikonografske i likovne vrijednosti i svakako spada u vrhunac vizantijskog fresko-slikarstva.Iz tog perioda potpuno je očuvana freska “ Gavran hrani proroka Iliju “.

Manastir Sv. Trojice – nalazi se na 2 km od Plevalja, sakriven među stijenama.Podignut je verovatno u XII veku.Ponovo je oslikan 1592 i 1594/5 godine.U bogatoj riznici crkvenih predmeta i starih rukopisa , posebno mesto zauzima darohranilica – kutija od srebra sa tri tornja iz XVI vijeka.

Džamija Husein paše Boljevića –mala, ali skladnih proporcija, sagrađena je 1562. godine i uglavnom je sačuvana u izvornom obliku.Ima minaret visok 42 metra i 14 kupola.Glavna kupola je bogato islikana po ugledu na persijske i arapske freske.Po izgledu podsjeća na vizantijske petokupolne crkve, sa malim kuburetima u uglovima upisanog krsta.Glavni majstor nije poznat , ali je izvesno angažovanje više majstora primoraca, naročito klesara.

Manastir Sv. Đorđa – Manastir se nalazi u mestu po imenu Gornja Dobrilovina u kanjonu reke Tare.Ovaj istorijski spomenik, a istovremeno i svetinja potiče iz XVI veka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.