Najbolja sezona na Žabljaku u posljednjih 20 godina

Događaji Novosti

Ni ugostitelji s najviše iskustva ne sjećaju se uspješnije ljetnje turističke sezone na Žabljaku.
Parkinzi su tijesni, a ka Crnom jezeru rijeke ljudi s ruksacima na leđima, ispred kancelarije lokalne Turističke organizacije gužva, jer traži se krevet više, piše Pobjeda.

Niko sa sigurnošću ne može procijeniti koliko je ovog ljeta turista posjetilo poddurmitorski kraj, tim prije što na Žabljaku ima oko 1.000 vikendica, ali svih 13 hotela zavidno je popunjeno, privatni smještaj, takođe, i ohrabruju rezervacije u postsezoni.

Direktor Turističke organizacije Žabljak Boro Nikolić kaže da je ovo najuspješnija sezona u posljednjih 20 godina.

„Iako je lani bilo kišno ljeto imali smo odlične rezultate, ali minulog jula, bar ako statistički gledamo broj noćenja, ove godine smo za 27 odsto bolje popunjeni. I u prvih 18 dana avgusta imali smo za petinu više noćenja nego u istom periodu prošle godine. Čak 70 odsto su inostrani gosti, a najviše je Francuza, Belgijanaca, Rusa, Poljaka…“, istakao je on.

Prema njegovim riječima ove godine na Žabljaku je značajan broj Njemaca, a posljednjih dana sve je više i Italijana. „Uspješnoj sezoni, vjerovatno, su doprinijele i povoljne cijene jer se nijesu mijenjale posljednjih pet godina, a u nekim od 13 hotela čak su i povoljniji uslovi.

Dobre su najave i za postsezonu (septenbar i oktobar) i samo je važno da bude lijepo vrijeme“, smatra Nikolić.

Direktor TO Žabljak smatra da su na rekordnu posjetu turista osim povoljnih vremenskih prilika ovog ljeta svakako uticali i drugi faktori.
„Moramo priznati da je Žabljak posjetio mnogo veći broj turista nego što smo očekivali, što upravo i potvrđuju gužve na svakom koraku. Svakako ovo je veoma dobra sezona koju smo svi koji smo u ovom poslu spremno dočekali. Karakterišu je ukupno bogatija ponuda, veliki broj promotivno-zabavnih turističkih manifestacija i događaja, povoljne cijene usluga, kao i dobro snabdijevanje strujom i vodom, namirnicama, kao i taksi usluge koje su takođe efikasne i kvalitetne“.
„Ovo ljeto takođe, kao nikad do sad obilježila je i ekspanzija sportskog turizma, veliki broj sportista i sportskih ekipa je ljetos boravilo i pripremalo se na Žabljaku“.

Na kraju, ova turistička sezona bi trebalo da bude za nauk svima, ne samo turističkim poslenicima, već i lokalnoj samoupravi i građanima, jer još mnogo toga treba uraditi kako bi smo bili konkurentniji na tržištu, odnosono na mjestu koje po potencijalu zaslužujemo.

Izvor: Turistička Organizacija Opštine Žabljak