Kanjon Sušice

Kanjoni Vodene površine i kanjoni

Kanjon reke Sušice je jedan od najlepših i najimpresivnijih kanjona u Crnoj gori ali i na celom Balkanskom poluostrvu. Istini za volju, svi znamo da je kanjon Tare kralj svih kanjona ali, ako se upustite u ovu avanturu shvatićete da ima preozbiljnu konkurenciju.

Kanjon reke Sušice nalazi se na zapadnim obroncima planine Durmitor. Jedan je od četiri impresivna kanjona koji okružuju ovu planinu. (kanjon Tare, kanjon Komarnice, kanjon Pive i Kanjon Sušice).
Kanjon Sušice je dug 14 km. Sušica izvire na oko 1300 m /nm. a uliva se u Taru na 512 m/nm.
Kanjon se nalazi se u okviru nacionalnog parka Durmitor te je, stoga, zaštićen mnogim regulativama koje su doprinele očuvanju njegove lepote.

Reka Sušica je, kao što joj i samo ime kaže, nestalna i jednim delom svog toka je ponornica. Do svog ušća u Taru nekoliko puta uvire i gubi se u podzemlju. Kažu da je Sušica nekada imala konstantan tok a da je počela da ponire u jednom momentu kada su naišle neke ogromne poplave koje su probile u ponore…

Na dnu kanjona nalazi se jedinstvena pojava – nestvarno Sušičko jezero koje je takođe periodičnog karaktera. U doba vodostaja, kada se tope snegovi sa okolnih planina jezero je napunjeno vodom a kasnije, leti presuši i pretvara se u neverovatno lepu dolinu, livadu sa najfinijom engleskom travom. Neopisiv doživljaj je posmatranje „jezera“ iz „ptičje“ perspektive tj. sa litica kanjona. Blagi vetar naizmeničnog pravca talasa travu kojom je prekriveno dno tako da menja boju na vrlo „sofisticiran“ način. Kada dune u jednu stranu boja trave je jarko zelena a kada obrne na drugu boja prelazi u smaragdnozelenu. Ova čarolija dešava se u talasima tako da niste sigurni da li je dole uzburkana voda ili trava… vrlo impresivan prizor.

Ušće Sušice u Taru je jedno od najslikovitijih i najlepših mesta na ovom prostoru. Spoj dva velika kanjona izgleda nestvarno i veličanstveno. Zapitate se kakva je sila prirode stvorila ovako zastrašujuće oblike reljefa.   Sa obe strane kanjona nalaze se visoravni, ravne ploče sa kojih pogled pada pravo u provaliju. Najjezivije mesto je špic iznad samog ušća na sudaru dva kanjona. Sa visine od oko 600 metara , sa ivice ambisa, ukoliko imate dovoljno hrabrosti, možete posmatrati ovaj jedinstven prizor.

Na visoravnima sa dve strane kanjona nalaze se dva autentična seoceta: Nedajno i Crna Gora (baš tako se zove) koja „vise“ takoreći na ivici ambisa. Zanimljivo je da ova dva sela, jedno prekoputa drugog nemaju gotovo nikakvu komunikaciju. Iako se „dodiruju“ pogledom, jedno od drugog su drumom udaljeni čak 16 km. Kada nebiste znali za kanjon i uputili se iz Crne Gore ka Nedajnu, očekivali biste da ovaj neznatan prostor prepešačite za desetak minuta. Ne možete da se ne zapitate kakva sila i kakvo prokletstvo je razdvojilo ova dva sela pa je napravilo ovoliki procep u pukotinu na zemljinoj kori… Ljudi iz Nedajna i Crne Gore se praktično i ne poznaju, previše su „udaljeni“ jedni od drugih…
Kanjon Sušice povezan je sa Dolinom Škrke (Škrčkih jezera) najimpresivnijim cirkom – Škrkom. Na dnu cirka, dubine preko osamstotina metara nalaze se dva škrčka jezera, Malo i Veliko.

Kanjon Sušice je stanište divljih svinja, srna i divokoza koje su naročito prilagodljive ovom terenu. Leti se penju ka planinskim vrhovima Durmitora a zimi se spuštaju u kanjon gde je župska klima. Kanjon je i stanište brojnih biljnih, čak i reliktnih vrsta. Naročito je zanimljiv Cri bor čiji pojedini primerci broje i više od 400 godina starosti obrazujući tako pravu prašumu. Zanimljivi su i primerci koji su svojim žilama bukvalno pričvršćeni za goli kamen i nadvijeni nad kanjon. Prizori su neverovatni i zastrašujući!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.