Kanjon Tare

Kanjoni Vodene površine i kanjoni

Tekst preuzet sa web sajta: www.viabalkans.com

Kanjon reke Tare dugačak je 60 kilometara i drugi po veličini u svetu posle kanjona reke Kolorado u SAD, a prvi u Evropi. Njegova prosečna dubina je 1073 metara, a najveća 1333 metara. Najdublji je kod Obzira (1250 – 1300 m), a dugačak je 60 km. Ovo je jedna od retkih oaza netaknute prirode i rezervat je za mnoge endemske vrste biljaka i životinja zbog čega je 1977. godine upisan u program UNESCO-a „Čovek i biosfera“ kao izuzetna geomorfološka i ekološka celina. Posebnu turističku atrakciju predstavlja splavarenje Tarom.

Tara, reka koju nazivaju „Suza Evrope“ krasi i veliča ionako prelepu Crnu Goru. Prelepa i bistrozelena Drina zasigurno nebi bila takva da ne nastaje upravo od Tare (i Pive)…   Tara jeste i bistra i pitka, planinska… pridodajmo joj slobodno sve znane epitete, nećemo preterati… Ipak, ono po čemu je Tara najčuvenija jeste njen veličanstveni kanjon!

Kanjon Tare slovi za najdublji u Evropi a na planeti zauzima srebrno, drugo mesto. Veći i čuveniji je jedino kanjon reke Kolorado u severnoj Americi.   Međutim, usuđujem se da potpišem da je naša (kako god to kome zvučalo) Tara mnogo lepša od Kolorada. U poređenju sa slavnim pustim Koloradom, kanjon Tare je izuzetno živ, zelen i bujan, prebogat zimzelenom i listopadnom florom. Voda u kanjonu i duž celog toka reke je prve kategorije i potpuno je pitka!

U kanjonu je poznato oko osamdeset pećina koje su još uvek nedovoljno istražene a u nekima je utvrđeno je postojanje tragova života u praistoriji.

Kanjon Tare je jedna od ovdašnjih oaza netaknute prirode i rezervat je za mnoge endemske i reliktne vrste biljaka i životinja. Sve ovo, bilo je dovoljan razlog da se UNESCO i njegov program „Čovek i biosfera“ od 1977. godine okite i ovim smaragnim draguljem. Nekoliko godina kasnije, 1980. godine, Zajedno sa Nacionalnim parkom Durmitor, našla se na UNESCO -voj listi Svetske baštine prirodnih dobara. Valja naglasiti da je Tara ispunila čak tri uslova: geološki, hidrološki i biološki fenomen (za upis u listu dovoljan je samo jedan).

Kanjon je dug ukupno 60 km a njegova prosečna dubina iznosi 1073 metra, mestimično i 1300 metara. Najveća izmerena dubina kanjona iznosi 1333 metra. Kanjon Tare je jedan od nekoliko kanjona koji okružuju planinu i nacionalni park Durmitor (kanjon Tare, kanjon Komarnice, kanjon Drage, kanjon Sušice i kanjon Pive)

Posebnu turističku atrakciju predstavlja splavarenje Tarom. Poseban tekst „Splavarenje Tarom“ očekujemo uskoro u kategoriji Aktivnosti – Avanturizam

Tekst napisao: Miroslav Bronzić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.