Kanjon Komarnice – Nevidio

Kanjoni Vodene površine i kanjoni

Preuzeto sa web sajta: www.viabalkans.com

Kanjon Nevidio slovi za najneprohodniji kanjon u Evropi. U potpunosti je neprohodan osim za profesionalce koji istovremeno moraju da budu i alpinisti i ronioci. Nevidio je danas dostupan i turistima entuzijastima koji su spremni da se upuste u avanturu i da preuzmu golem rizik za sopstveni život. Morate da znate, da ako se povredite negde u dubinama kanjona, jedini način da vas izvuku jeste iz vazduha… Nego, krenimo bez straha, pravo u kanjon, u njegovu misterioznu unutrašnjost…

Kažu da neobično i krajnje čudno ime kanjona ima bukvalno značenje – Nevidio. Lokalno stanovništvo ga još zove i „Neviđ Bog“ po legendi po kojoj ni sam Bog nije video kanjon iznutra. Kažu da do 1965. godine kada je kanjon najzad osvojen, ljudska noga nikada nije kročila u njegove strašne dubine. Meštani gorštaci ga nazivaju i „čudo neviđeno“ i sa strahopoštovanjem izgovaraju njegovo ime…

Posle nekoliko pokušaja, najzad je grupi alpinista iz Nikšića pošlo za rukom da, uprkos skromnoj opremi, prođu kroz kanjon. Danas se u kanjon ulazi uz pratnju vodiča, oraganizovano, sa svom potrebnom i savremenom opremom (ronilačko-alpinističkom) i sa aparatima za komunikaciju i navigaciju.

Kanjon je dug oko 3,8 km a za prolaz kroz njega potreban je bezmalo čitav dan. Pad kanjona odnosno vodenog toka je veliki sa velikim brojem vodopada, virova i bukova. Litice kanjona dostižu visinu oko 450 metara a širina na pojedimim mestima dostiže svega pola metra. Navodno postoji jedno mesto gde je širina rekordnih 25 cm! Maksimalna širina kanjona iznosi 500 metara.

Inače, Kanjon Nevidio je jedan od četiri kanjona koji okružuju planinu Durmitor (Kanjon Tare, Kanjon Sušice, Kanjon Pive i Kanjon Komarnice -Nevidio). Drugo ime mu je kanjon Komarnice, reke koja ga je stvorila i koja kroz njega protiče.

Komarnica izvire u podnožju Durmitora, sa južne strane u mestu Dobri Do. Ponirući prolazi između Boljskih greda (2091m.n.v) i Lojanika (2091m.n.v) da bi se opet kasnije pojavila u pitomoj rečnoj dolini kao stalni tok. Na kraju rečne doline, Komarnica ulazi među stene i polako postaje „nedodirljiva“. Ovde počinje kanjon Nevidio!

Mesto ulaza u kanjon je jedno od najlepših i najslikovitijih u durmitorskom kraju. U selo Pošćenje, na ulazu u kanjon nalaze se dva lednička jezera i vodopad Skakavica koji sa visine od oko sedamdeset metara rasipa vodu reke Grabovice i uliva se u Komarnicu.

Prolaz kroz kanjon je neopisiva avantura a kada ga najzad pregazite, osećate se kao da ste dobili bitku sa prirodom. Na izlasku iz kanjona obično sledi večera uz logorsku vatru, prepričavanje momenata i sumiranje utisaka…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.