Expo Milano 2015: Crnoj Gori zlatna nagrada za najljepši paviljon

Promocije

*Na svečanoj ceremoniji povodom zatvaranja Svjetske univerzalne izložbe Expo Milano 2015, u organizaciji BIE (Bureau of International Expositions), Crnogorski paviljon je od strane međunarodnog stručnog žirija dobio nagradu Golden Award za najljepši paviljon u kategoriji klastera!!!!

Naime, u šestomjesečnom periodu od 1.maja do 31.oktobra, na Expo-u su se predstavile 144 zemlje učesnice, 3 međunarodne organizacije i 13 nevladinih organizacija, od čega polovina od ukupnog broja nastupa u okviru klastera.

Na Expo Milano 2015 nastupilo je 9 klastera, a Crna Gora se predstavila pod motom „Mala zemlja velikih mogućnosti“ u okviru Biomediteranskog klastera pored Malte, Grčke, San Marina, Tunisa, Libana, Alžira, Egipta, Srbije i Albanije.Nagradu je u ime Crne Gore primio Generalni komesar Crne Gore na Expo-u gospodin Ivan Saveljić, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore.

Ovaj izuzetan uspjeh je rezultat angažovanja niza institucija i pojedinaca iz Crne Gore, u cilju što boljeg predstavljanja naše zemlje na ovoj prestižnoj izložbi.

Podsjećamo Vas, da smo Vas ranije obavijestili da je 20.septembra-na Dan proglašenja Crne Gore Ekološkom državom, Turistička Organizacija Žabljak na ovoj međunarodnoj izložbi, u pomenutom paviljonu napravila promociju zimske turitičke sezone i turističkih potencijala Žabljaka kao zimskog turističkog i skijaškog centra.

Podsjećanja radi, enterijer Crnogorskog paviljona, dizajniran od strane arhitekte Marka Brajovića, oslikava spoj tradicionalnog i modernog. Inspiracija je preuzeta iz crnogorske tradicije i prirodnih ljepota, a pri tom je isto predstavljeno kroz moderne tehnologije.

Prostor je reprezentativnog karaktera, sa tipičnim elemetima identiteta, koji reflektuju i valorizuju vrijednosti i posebnosti crnogorskog regiona.

Centralni dio izložbenog dijela paviljona, predstavlja gumno. Iznad je instalacija u obliku inverzne planine, koja predstavlja Durmitor i napravljena je od niti vune. Unutar gumna je ogledalo – Crno jezero u kojem se Durmitor reflektuje. Paviljon Crne Gore je izazvao veliku pažnju, a u periodu od šest mjeseci ugostio je blizu pola miliona posjetilaca.

Vlada Crne Gore je nedavno donijela odluku da se enterijer Paviljona prenese u Crnu Goru, kako bi građani Crne Gore i turisti bili u prilici da upoznaju koncept ovogodišnjeg nastupa na Expo-u.

Izvor:  TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE ŽABLJAK

Comments are closed.