Staze u nacionalnim parkovima na klik od ljubitelja prirode

Aktuelno Letnji sadržaji Novosti Promocije

Turistička organizacija Žabljak je održala konferenciju povodom završetka projekta „IT kao podrška razvoju avanturističkog turizma“, koji je realizovan uz podršku Telenor Fondacije. Projekat je podrazumijevao da članovi planinarskih udruženja i outdoor klubova, biciklisti i ljubitelji prirode nauče više o korišćenju GPS uređaja i mobilnih telefona za lakšu orijentaciju na planini.

Projekat je počeo u maju ove godine, od kada je održano 10 radionica u 5 gradova na sjeveru Crne Gore, i kada je oko 100 zainteresovanih koji se bave različitim sportovima u prirodi ili turizmom usvojilo praksu GPS mapiranja. Oni su se edukovali da unose GPS podatke, uzimaju koordinate lokacija od značaja za turističku ponudu i prikupljaju fotografije planinarskih staza. Svi ti podaci se nalaze na sajtovima klubova, turističkih agencija i organizacija, što ima za cilj dodatnu prezentaciju aktivnog turizma. Na taj način, 46 popularnih planinarskih staza na području nacionalnih parkova Biogradska gora, Durmitor i Prokletije je mapirano i dostupno na internetu. Zanimljivo je što je bilo planirano mapiranje samo 20 staza, ali entuzijazam polaznika je prevazišao sva očekivanja organizatora.

Krajnji rezultat projekta je da su prikupljeni GPS podaci, fotografije i opisi i tehničke informacije o planinskim stazama na sjeveru Crne Gore. Na ovaj način je potencijalnim gostima koji biraju destinaciju za svoj odmor, ili ljudima koji se već nalaze u Crnoj Gori, omogućeno da dobiju adekvatne informacije o rutama za planinarenje ili vožnju bicikla, a skrenuta im je pažnja i na bilo kakve opasne tačke na tim rutama, pa je ova aktivnost ne samo promotivna, već će povećati bezbjednost gostiju na planinama. Sve opisane rute i svi GPS podaci su dostupni na http://www.pedalaj.me/tehnologije-kao-podrska-avanturistickom-turizmu/

Partneri turističke organizacije Žabljak u ovom projektu su bili Outdoor klub The Northern Way iz Berana i Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije, dok je finansijska i logistička podrška pružena od strane Telenor Fondacije.