Manifestacija „Dani planinskog cvijeća“ na Žabljaku

Događaji Manifestacije Novosti

Izvor je portal www.vijesti.me i TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE ŽABLJAK
Photo by VITKO

Tradicionalna turističko-promotivna i zabavno-sportska manifestacija „Dani planinskog cvijeća“, koju organizuju Opština, lokalna TO i Centar za kulturu sa Žabljaka, počinje 10. Jula premijerom filma „Gorčilo“ režisera Milana Karadžića. Narednog dana žiri bira najuređenije dvorište a popodne je predviđeno za susrete mladih i afirmisanih pjesnika i dodjelu poetske nagrade „Durmitorski vjesnik“.

Na Petrovdan, po tradiciji, je izložba cvijeća i cvijetnih aranžmana, ručnih radova, mliječnih proizvoda i ljekovitog bilja. Tog dana je u Petnjici kod Šavnika svečanost povodom deset godina nagradnog konkursa „na izvoru Vukovog jezika“ a u holu Centra za kultutu u Žabljaku otvaranje trodnevne izložbe slikarke Natalije Narišehenko.

Najveći državni praznik, 13.jul, obilježiće program na Njegovuđi kod Žabljaka. Uobičajeno kroz nadmetanja u narodnim sportovima, skokovima u dalj, bacanju kamena sa ramena i nadmetanju u nadvlačenju konopa, i onim što cijeli vijek okuplja nekoliko hiljada posmatrača, trkama konja u tri različite kategorije.

Od 17. do 19. jula priređuje se izložba slika Udruženja „Slikarski uranak“ iz Podgorice a između ta dva datuma promocija monografije „Udruženje Durmitoraca.“

Manifestacija se završava 20. jula pozorišnom predstavom „Komad“ reditelja Mirka Radonjića.