Inauguralna internacionalna biciklistička trka “Durmitorski Prsten”

Događaji Letnji sadržaji Novosti

Inauguralna internacionalna biciklistička trka Durmitorski Prsten će se održati 24/06/2018. Trka je revijalnog i rekreativnog karaktera i pravo učešća mogu uzeti svi rekreativci, koji su psihofizički spremni za takav poduhvat.
Start trke je iz centra grada, ispred prostorija TO Žabljak, sa pocetkom u 09:00 časova, a cilj na gradskom stadionu.

Trka nema takmičarski karakter, već je koncipirana tako da okupi što veći broj rekreativaca iz zemlje i regiona, da uživaju u ljepotama kanjona Tare, Sušice i Pive, da uživaju u jezerima, a i ljepotama durmitorskog masiva.
Smisao događaja je da se promoviše Nacionalni park Durmitor, ruta ,,Durmitorski prsten,, i biciklizam kao outdoor aktivnost, koje postaju sve popularnije za planinski turizam i područje Durmitora.

Ovaj način turističke ponude nailazi na sve veću podršku u svijetu, jer se na ovaj način podiže svijest o zdravim stilovima života, očuvanju životne sredine i utiče na smanjenje emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte.
Očekujemo između 70 i 100 učesnika iz svih država regiona.

Trka se organizuje u dvije kategorije: MTB i cestovni bicikl.

Durmitorski prsten je ruta koja obilazi oko masiva Durmitora i djelimično ide kanjonom rijeka Tare i Sušice i povezuje niz atraktivnih lokaliteta od kojih zastaje dah.
Start trke je u centru Žabljaka, a smjer same trke će se mijenjati svake godine.
Ove godine trka će krenuti u pravcu Motičkog Gaja i nastaviti preko prevoja Sedlo, ka Trsi, selu Nedajno, Sušičkom jezeru, maloj Crnoj Gori, prevoju Štuoc i završiti na Žabljaku.
Dužina je 85 km, sa 2500 D+, od kojih je najviša tačka prevoj Štuoc (1950 mnv), a najniža Sušičko jezero (1140 mnv).
Podloga cijele staze je asvalt; vrlo je zahtjevna jer ima velikih uspona i velikih spusteva.Na nekim djelovima staze biće i horizontalne markacije u vidu strelica, kako bi se izbjegla eventualna pogrešna skretanja.

Svi takmičari i takmičarke nastupaju na sopstvenu odgovornost, i obavezni su da to potvrde svojim potpisom prilikom podizanja startnih paketa.

Vremenski limit trke je 8 sati.

Startnina za obje kategorije iznosi Eur 15,00 po takmičaru/ki

Nagrađivanje će biti u vidu tombole, u kojoj učestvuju svi koji završe trku u zadatom vremenu. Na stazi će biti organizovane okrepe u vidu vode i voća, kao i na startu i cilju.

Nakon trke, biće organizovan ručak sa programom.

Detaljnije informacije i prijave za pomenutu trku zainteresovani mogu obaviti preko: www.durmitorringrace.me

 

Izvor: TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE ŽABLJAK