Bliža okolina

Letnji sadržaji

U okviru letnjih aktivnost na Durmitoru, mnoga mesta su dostupna, bilo automobilom, biciklom, motorom. Bitno je napomenuti da prilikom pešačenja ili planinarenja da Durmitor spade u regiju sa izuzetno dobro obeleženim I markiranim stazama. I pored dobro obeleženih staza, prilikom obilaska Durmitora treba biti obazriv, jer pojedini delovi ovog prelepog područja su OPASNA PO ŽIVOT. Po mogućnosti koristite usluge iskusnih vodiča, kako sebe ne bi izlagali nepotrebnim opasnostima. Takođe trebate voditi računa prilikom izbora odeće i opreme za boravak na područiju Durmitota. Trebate imati u vidu da je ovo planinski kraj koji karakterišu ekstremni klimatski uslovi, nezavisno od godišnjih doba..Zbog toga sledeći predmeti su poželjni za planinske šetnje, a neophodni za planinske ture: vetrovka, džemper, kapa, šal, kišni ogrtač, gojzerice, ranac, tamne naočare, zaštitna krema protiv sunčevih opekotina.

U bližu okolinu za obilazak Durmitorskog predela spadaju izuzetno interesantana mesta do kojih se lako može stići, i to:

Crno jezero — kružna pešačka staza oko jezera.Pristup od Žabljaka i obilazak jezera traje oko 1sat i 30 min.
Barno jezero — 40 minuta hoda od hotela “Durmitor”
Zminje jezero – 1 sat hoda markiranom stazom od crnog jezera
Jablan jezero – 1sat i 30 min. hoda od restorana “Momčilov grad”
Riblje jezero– 15 km asfaltnim putem od Žabljaka ka Šavniku sa skretanjem lijevo kod spomenika na Banskim kućama.
Vražije jezero — 15 km asfaltnim putem od Žabljaka ka Šavniku sa skretanjem lijevo kod spomenika na Banskim kućama.
Bogumilski stećci –( u narodu poznato kao grčko groblje ) –15 km asfaltnim putem od Žabljaka ka Šavniku sa skretanjem lijevo kod spomenika na Banskim kućama, na brdu iznad Vražijeg jezera.
Pošćenjsko jezero –10 km od Žabljaka,na kružnom putu oko masiva Durmitora.
Modro jezero –15 km od Žabljaka,na kružnom putu oko masiva Durmitora.
Srablje jezero – U neposrednoj blizini Modrog jezera.
Valovito jezero –U neposrednoj blizini izvora Studenac , 17 km. od Žabljaka,na kružnom putu oko masiva Durmitora.
Ćurevac – Vidikovac u kanjonu rijeke Tare ( 1625 m ) , 7 km asfaltnim putem od Žabljaka prema selu Nadgora ,a onda od planinarske table markiranom stazom 20 min. uspona.
Tmorska glavica — 5 km asfaltnim putom ka selu Podgora i dalje na sjever makadamom jos oko 1.5 km. , a zatim pješice kroz četinarsku šumu dalje na sjever do kanjona Tare.Vidikovac je na ogoljenom brdu okruženom šumom,preko puta Drage, desne pritoke Tare.
Most na rijeci Tari – na 24 km. Od Žabljaka, prema Pljevljima.Izgrađen je 1938 – 1940.Most je dužine 350 m i čini ga pet lukova ( raspon najvećeg luka je 116 m ).Visinska razlika od mosta do rijeke Tare je 150 m.
Pirlitor—brdo iznad rijeke Tare na kojem se nalaze ostatci srednjovjekovnog , istoimenog , grada.
Radovan luka – mjesto u kanjonu Tare i konačiste za splavarenje; dostupan je terenskim vozilima.Tu se nalazi motel sa 42 lezaja.
Kanjon reke Sušice — pored istoimenog jezera,deo nacionalnog parka Durmitor i pritoka reke Tare dostupan je terenskim vozilima. Smeštaj u moteul sa 18 ležaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.