Večernje Novosti: Biseri prirode u planinskoj „školjki“

Novosti Promocije

Večernje Novosti promotivnim člankom pozivaju građane Srbije da ljetuju na Žabljaku.

Za detaljniji i širi opis pogledajte link: http://www.novosti.rs/vesti/turizam.90.html:610195-Biseri-prirode-u-planinskoj-skoljki

„Na putu ka Crnogorskom primorju su nestvarno lepe destinacije. U bajkovitom Nacionalnom parku Durmitor imaćete utisak kao da je vreme stalo. Ovde je kolevka najkraće i najbrže reke Ljutice (135 m) i najdubljeg evropskog kanjona Tara.

Crnogorski čarobni pejzaži, reke i planine mame, opijaju, pa „oživljavaju“ lepotom i mirisima. Zovu da ih otkrijete i shvatite zašto se „đetići“ ponose činjenicom da se kod njih može prepodne kupati na lepom plavom Jadranu, a popodne uživati u pešačenju planinama, na čijim vrhovima se sneg ne topi. I zato, kada krenete u Budvu, Herceg Novi ili Kotor, birajte zaobilazni put, koji vodi u nacionalne parkove. Put će vas naterati da zastanete, oslušnete, dodirnete i upijete gotovo nedirnutu lepotu, svim čulima. Jedan pravac vodi u nacionalni park Durmitor, gde u predsezoni krstare tursti iz Nemačke, Francuske i Austrije jer ne vole letnju gužvu. U jeku sezone, mnogo je posetilaca, a iz Srbije najviše dolaze Novosađani, željni brdovitog okruženja sa 48 vrhova i viših od 2000 m nadmorske visine. Uživaju Lale, kao i drugi u šetnji Žabljakom i u prizoru na 18 ledničkih jezera, nazvanih „gorske oči“.
Najveće je Crno, sastoji se od dva koja se tokom leta razdvajaju, iz jednog voda otiče u Taru, iz drugog u Pivu. Voda je uvek hladna, pa čak i leti retko pređe 15 stepeni. Jezero okruženo borovima ima i svog čuvara – vrh Međed. – Ispod vrha je podzemno jezero koje zimi zaledi, a u proleće se gromki prasak leda čuje sve do Žabljaka. Narod kaže je stiglo proleće kad „puknu čeline“.

Kada vas šetnja ili vožnja biciklom zagreje, vreme je za jaču dozu adrenalina – rafting Tarom. Plovidba drvenim splavovima i spuštanje gumenim čamcima kroz bukove, odvešće vas i do Ljutice, koja je sa 135 metara najkraća reka u Evropi. Kažu, i najbrža. Niko nije pokušao da se spusti niz Ljuticu. Da jeste, bio bi mu to poslednji spust, viču skiperi u pokušaju da nadjačaju huk „ljute reke“. Kanjon Tare, sa vodopadima, plitkim uvalama i liticama, krije mnoge tajne..
– Svi znamo da u Postojinskoj jami ima čovečjih ribica, ali malo ko zna da one žive i u kanjone Tare! U jednom jezeru, ispod svakog kamena možete naći ovu vrstu, koja obitava samo u najčistijim vodama.

Ako vam srce i dalje mirno kuca, sigurno će se ubrzati smognete li hrabrosti da probate let „zip lajnom“ na Đurđevića Tari. Viseći na sajli, za koju ste pričvršćeni sigurnosnim kaiševima, letite brzinom od 50 km na čas, a ispod vas se pruža ambis dubok 170 m! Let traje manje od minut, ali deluje kao večnost…

Tako da Vas sve pozivamo da ovog ljeta budete naši gosti! 🙂

Srdačan pozdrav,

LTO ŽABLJAK