Skijališta na Durmitoru

Zimski sadržaji

Žabljak je jedan od najpoznatijih ski centara u Crnoj Gori, pokriven je snegom 120 dana godišnje. Na nepunih pet kilometara od centra grada, nalazi se ski centar Savin kuk, na padinama istoimenog planinskog vrha. Najviša kota je na 2.010 m/nv a visinska razlika je 700 m. Ovaj sportsko-turistički kompleks raspolaže sa dve dvosedne žičare, tri ski lifta od kojih je jedan opremljen reflektorima za noćno skijanje, kao i bebi ski liftom. Ukupna dužina staza ski centra Savin kuk je 3.500 metara.

SKIJALIŠTA DURMITORA:

Bosača (Štuoc) – dvosjedna žičara. Dužina 1760 m. Žičare u pravcu Malog Štuoca na funkcionišu godinama zbog ne rešenih imovinsko pravnih odnosa.

Javorovača – dva ski lifta, beby lift, noćno skijanje, ski škola, ski servis. Dužina 400 m. Kapacitet ski lifta je 250-300 skijaša na sat, a na baby ski liftu kapacitet je 150 skijaša na sat. Dnevni ski pas 2012: -8 eura,dječiji-5 eura, sedmodnevni-48 eura.

Nordijsko skijanje ili langlauf je u svim vremenskim uslovima, idealno za sve generacije (porodice), pogotovo rekreativce, jedan od najzdravijih vidova rekreacije i one koji ne znaju da skijaju. Instruktor u nordijskom skijanju će vas za nekoliko časova naučiti osnovnim koracima. Bez opasnosti od povreda i padova. Postoji obeležena staza za langlauf u samom gradu za koju nije potreban ski-pas.

Savin kuk – nalazi se na padinama istoimenog vrha, na 5 kilometara od Žabljaka. Visinska razlika je 800 metara, a najviša kota na 2.010 m/nv. Ovaj sportsko-turistički objekat raspolaže sa dve dvosed žičare i četiri ski-lifta, od kojih je jedan opremljen reflektorima za noćno skijanje, zatim jedan ski lifti, dva bebi ski lifta. Sve to u ukupnoj dužini od 4.300 metara na kojima pri prosečnoj brzini kretanja za jedan sat istovremeno može biti 4.000 skijaša. Na raspolaganju stoji 5.500 metara staza. U funkciji su samo žičae u pavcu Savinog Kuka.

STAZE I LIFTOVI

Žičara dvosed, dužine 1600 m.
Žičara dvosed, dužine 550 m.
Ski lift – sidro, dužine 350 m.
Ski lift – tanjir, dužine 500 m.
Ski lift – tanjir, dužine 350 m.
Baby ski lift, dužine, 100 m.