Durmitor zimi

» Vidi sve novosti « » NOVOSTI «

 

» Vidi sve promocije « » PROMOCIJE «

 

» Vidi sve zanimljivosti « » ZANIMLJIVOSTI «

 

» Vidi sve događaje « » DOGAĐAJI «

 

» Vidi osnovne informacije « » DURMITOR INFO «

 

  • Planina izuzetne lepote, spada u prirodna remek dela. Obiluje planinskim vrhovima i brojnim ledničkim jezerima, okružena je bogatim zimzelenim šumama, brzim i bistrim rekama i predivnim kanjonima, među njima i kanjon reke Tare, koji je jedan od najlepših u svetu. Bogata flora i fauna privlače mnoge ljubitelje prirode. Zbog svoje lepote i netaknute prirode, sa okolnim predelima, proglašena je nacionalnim parkom 1952. godine.

    Prilikom izbora odeće i opreme za boravak na područiju Durmitota mora se imati u vidu da je ovo planinski kraj koji karakterišu ekstremni klimatski uslovi, nezavisno od godišnjih doba..Zbog toga sledeći predmeti su poželjni za planinske šetnje, a neophodni za planinske ture: vetrovka, džemper, kapa, šal, kišni ogrtač, gojzerice, ranac, tamne naočare, zaštitna krema protiv sunčevih opekotina […]

  • Kako stići do Durmitora

    REZIME PREVOZA DO ŽABLJAKA   AVIONOM DO: – Podgorice, Tivta, Dubrovnika sa aerodroma : autobusom, autom, kombijem,…. AUTOBUSOM: Beograd -Žabljak, Podgorica-Žabljak, Nikšic-Žabljak, Pljevlja-Žabljak AUTOM:  ~Beograd-Zlatibor, Nova Varoš-Prijepolje-Pljevlja-Žabljak, ~Nikšić –

    Više [...]

info – Čeline na Crnom jezeru

Na području Durmitora su izražene različite hidrografske pojave, a neke od njih predstavljaju pravu prirodnu rijetkost. Na to su posebno uticali klima, vegetacija, reljef kao i geološki i tektonski sklop same planine. Tako na ovom prostoru srećemo kanjonske rijeke, rijeke ponornice, kraška vrela, ledene pećine, ostatke glečera, glacijalna jezera u cirkovima, valovima i na morenima i dr. Jezera na Durmitoru, izvori, kraške rijeke ponornice spadaju medju najljepše dragulje planine.

U velikim loncima glečerskih rijeka formirao se i veliki broj jezera glečerskg porijekla. U tom smislu, neponovljivu vrijednost i privlačnost Durmitora čine dvije vodene površine Crnog jezera – Malo i Veliko, spojene jezerskom uzinom zvanom Struga. Smješteno ispod gorostasnog Međeda, kao čuvara i zaštitnika, zaodjenuto je gustim četinarima koji se zajedno sa Međedom ogledaju u njegovim modro zelenim dubinama.

S proljeća, kad se snijeg počne topiti, ispod njega izbije snažno vrelo Čeline, bučno se stropoštavajući bijelim slapovima u jezero.

Ovaj prirodni fenomen javlja se u vidu jakih izvora sa čela Malog jezera iz podnožja Međeda.

Kako su geolozi pokazali, Međed u svojim njedrima krije podzemna jezera koja se pune od velikih kiša i od velikih otapanja snijega. Pa, kad se posle nekog vremena napune, iz njih podzemnim kanalima pokulja voda koja se zatim pojavljuje u vidu vodopada iznad Malog jezera, koji hučeći i pjeneći stvaraju veliku buku koja se čuje nadaleko.

U narodu za ovaj fenonomen kažu «PUKLE ČELINE».U stvari, kad voda iz podzemnih jezera kanalima poteče prema jezeru, potiskuje ispred sebe vazduh koji kad izađe na površinu prelazi u pucanja. Ali tu se voda ne zaustavlja. Krećući se podzemnim putevima ispod masiva Durmitora, pojavljuje se kod mjesta Dubrovska, ulivajući se u rijeku Komarnicu u vidu tzv. Dubrovačkih vrela. To su jaka vrela kojima otiče velika količina vode iz Malog jezera, tako da se njegov nivo smanjuje za desetak i više metara. U vrijeme sušnih perioda i kada čeline stanu, voda iz Velikog prelazi u Malo jezero, ali kako je poniranje vode u Malo veće od dotoka u njega, ponovo dolazi do opadanja njeghovog nivoa.

Za razliku od vode u Malom jezeru, ispitivanja su pokazala da voda u Velikom Crnom jezeru ne ponire .Kada se usled čelina Malo jezero napuni vodom, voda iz njega se preliva u Veliko koje se takodje puni i vodom iz Mlinskog i drugih potoka koji se ulivaju u njega. Kada se cijelo jezero napuni do vrha, otiče otokom koja se završava ispod Žabljaka gdje ponire i ponovo se pojavljuje u kanjonu Tare, prolazeći ispod korita ove planinske ljepotice i sa njene desne strane praveći tzv. Bijela i Crna vrela.

Izvor: TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE ŽABLJAK

Počela sezona raftinga u NP Durmitor

Na osnovu informacija Nacionalnog Parka, počela je sezona raftinga na rijeci Tari.

Jedinstvena ljepota kanjona rijeke Tare sa mnogobrojnim bukovima, brzacima, slapovima i tjesnacima, najbolje se može doživjeti splavarenjem, raftingom ili pješačenjem brojnim stazama koje vode kroz kanjon.

Novu sezonu raftinga od Drugog logora do Žugića luke, započela je prošlog vikenda grupa turista iz Belgije i Španije spustom gumenim čamcima niz Tarine brzake.

Prvi ljubitelji ovog adrenalinskog sporta spustili su se uz pomoć ekipe raftera iz udruženja “Kljajevića Luka”, koji su na najbolji način predstavili ljepote kako rijeke Tare, tako i najdubljeg kanjona u Evropi.

Turistička ponuda od Splavišta (Drugi logor) do Žugića luke, u dužini od oko 12km može se preći za 2 – 3 časa, a od atrakcija se u tom dijelu mogu vidjeti: ušće rijeke Ljutice, kao i Most na Đurđevića Tari.

Pored splavarenja drvenim splavovima i raftinga gumenim čamcima rijekom Tarom, turistička ponuda NP Durmitor se zasniva na aktivnom odmoru uključujući i sistem pjašačkih i biciklističkih staza, obilazak planinskih jezera, kajakarenje na rijeci Tari i Crnom jezeru, vožnju čamcima po Crnom jezeru, posjetu Centru za posjetioce, kao i sportski ribolov.

NAPOMINJEMO: Obzirom na još uvijek veliku trenutnu količinu snijega u planini, još uvijek nije moguć uspon na neki od vrhova Durmitora, ali je zato moguće kako rekosmo već poći na rafting Tarom, obići vidikovac Ćurevac, Crno jezero, Vražije i Riblje jezero, kao i stećke koji se nalaze u blizini istih (ovo se odnosi na sve one koji sada u ovom proljećnjem periodu planiraju posjetiti Žabljak).

Izvor: TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE ŽABLJAK

Kako stići do Durmitora

Varošica Žabljak se nalazi na severozapadu Crne Gore i nalazi se na 1425 mnv u podnožju Durmitora.
Zvanična valuta u Crnoj Gori je euro (€)
Viza za Crnu Goru nije potrebna
Putarine i mostarine se ne naplaćuju

Dolazak automobilom

Iz Srbije:
pravac Prijepolje – Pljevalja – Žabljak preko graničnog prelaza Jabuka (98 km)
pravac Bijelo Polje-Mojkovac – Žabljak preko graničnog prelaza Brodarevo (110 km).

Iz Hrvatske:
pravac Dubrovnik – granični prelaz Debeli brijeg- H. Novi-Risan-Nikšić – Žabljak (179 km) ili
pravac Dubrovnik – Trebinje – Nikšić – Žabljak.

Iz Bosne i Hercegovine:
pravac Foča – granični prelaz na Šćepan Polju – Žabljak (150 km) preko planine Durmitor Dobri Do (85 km),
pravac granični prelaz Meteljka pravac Goražde – Čajniče – Pljevlja – Žabljak (87 km) i
pravac Trebinje – Vilusi – Nikšić – Žabljak (170 km) granični prelaz Vraćenovici.

Avionom:
Aerodrom u Podgorici (170 km do Žabljaka) i
Aerodrom u Tivtu (250 km do Žabljaka).

Nacionalna avio kompanija „Montenegro airlines“ i Air Serbia čije je sedište u Beogradu imaju direktne letove iz Ljubljane Budimpeste, Frankfurta, Ciriha, Rima, Istanbula i Beograda.
www.montenegro-airlines.com, www.airserbia.com

Pomorskim putem:
Preko luke Bar, a od Bara vozom do Mojkovca pa autobusom do Žabljaka.

Vozom:
Najbliža železnička stanica Žabljaku je u Mojkovcu (69 km) od Žabljaka na pruzi Beograd – Bar. Telefon željezničke stanice u Mojkovcu je +382(0)50 472 130

Autobuski saobraćaj je sa Beogradom, Pljevljima, Podgoricom, Nikšićem i Mojkovcem. Telefon autobuske stanice na Žabljaku je + 382 (0)87 261 318

REZIME PREVOZA DO ŽABLJAKA

AVIONOM DO:

Podgorice,
Tivta,
Dubrovnika

sa aerodroma : autobusom, autom, kombijem,….

AUTOBUSOM:
~Beograd -Žabljak
~Podgorica-Žabljak
~Nikšic-Žabljak
~Pljevlja-Žabljak

AUTOM
~Beograd -Zlatibor-Nova Varoš-Prijepolje-Pljevlja-Žabljak
~Nikšić – Šavnik (47km) – Žabljak (37km): 84km;
~Podgorica – Nikšić (55 km)-Šavnik (47 km)-Žabljak (37 km): 139 km;
~Podgorica – Kolašin (71km) – Mojkovac (21km) – Žabljak (67km): 159km

AUTOBUSOM IZ CRNE GORE
Podgorica – Žabljak;
Nikšić – Žabljak,
Pljevlja – Žabljak
NAPOMENA: Autobusi do Žabljaka idu od: Podgorice, Nikšića, Pljevalja i Mojkovca.

Telefoni autobuskih stanica:

Podgorica: + 382 20 620 430
Žabljak : + 382 52 361 318

PUTNA MREŽA I UDALJENOST

Nikšić – Šavnik (47km) – Žabljak (37km) = 84 km;
Podgorica – Nikšić (55 km) – Šavnik (47 km) – Žabljak (37 km) = 139 km;
Podgorica – Kolašin (71km) – Mojkovac (21km) – Žabljak (67km) = 159km

 

AVIONOM DO:

– Podgorice, Tivta, Dubrovnika sa aerodroma : autobusom, autom, kombijem,….

AUTOBUSOM: Beograd -Žabljak, Podgorica-Žabljak, Nikšic-Žabljak, Pljevlja-Žabljak

AUTOM:  ~Beograd-Zlatibor, Nova Varoš-Prijepolje-Pljevlja-Žabljak, ~Nikšić – Šavnik (47km) – Žabljak (37km): 84km; ~Podgorica – Nikšić (55 km)-Šavnik (47 km)-Žabljak (37 km): 139 km; ~Podgorica – Kolašin (71km) – Mojkovac (21km) – Žabljak (67km): 159km

AUTOBUSOM IZ CRNE GORE: ~ Podgorica – Žabljak; Nikšić – Žabljak, ~ Pljevlja – Žabljak
NAPOMENA: Autobusi do Žabljaka idu od: Podgorice, Nikšića, Pljevalja i Mojkovca.

Telefoni autobuskih stanica:

Podgorica: + 382 20 620 430
Žabljak : + 382 52 361 318